Stoveless, cold soaking, nevaření

V předchozím článku jsem se zabýval pro koho a proč může být zajímavé nevařit. Od té doby jsem se inspiroval ve spoustě videí – byť zejména zkušenosti US backpackerů nejsou úplně přenositelné. Pod článkem který jsem sdílel v rámci FB Nalehko Skupiny se také strhla docela obsáhlá diskuze s řadou nápadů, zkušeností a doporučení. No a v neposlední řadě jsem s tímto způsobem přípravy jídla vykonal řadu osobních experimentů.
Překvapivě jsem se posunul k tomu, že mi to nevadí ani na delších výpravách – zřejmě v souvislosti s tím, že jsem objevil více surovin a tedy i kombinací, které lze k namáčení použít. Nicméně chuťové preference jsou velmi individuální, záleží na každém jednotlivci jak to pojme. A proto tady nepředstavím nějaké ucelené recepty. Stále platí, že je třeba se na jednotlivé přísady dívat jako na skládačku a nebát se zkoušet.
Zde jsou suroviny, které se mi osvědčily pro přípravu jak sladkých, tak slaných jídel. Kombinace už je na vás.

Zdroje (převážně) sacharidů – doba máčení je poměrně krátká, cca. 30 až 60 min.:
Bulgur
Kuskus
Polenta (pozor, pouze instantní, běžná se opravdu musí vařit)
Bramborová kaše
Ramen nudle (vyžadují delší dobu máčení a i pak jsou stále all dente – zejména ty silnější)
Pohanka
Ovesné (a jiné) vločky
Nudle do asijských polévek
Sušené ovoce (rozinky, datle – pozor na pecky, fíky, banán, meruňka, jablko, mango, …)

Zdroje bílkovin – obecně není třeba máčet, do nádoby sypeme jako poslední
Sušené maso – jerky
Sýr – (parmezán, čedar, apod.) vydrží ve vakuovém obalu poměrně dlouho a i po rozbalení jsou několik dní použitelné
Suchý salám
Tuňák (případně jiná rybka) – obvykle v konzervě, ale lze koupit i v pokoveném sáčku
Proteinový prášek – obvykle syrovátkový – je třeba máčet se základní surovinou, např. s ovesnýma vločkama

Zdroje tuků
Olivový olej – ideálně přechovávaný v 0,5l tmavé PET lahvi.
Slanina – nejlépe spotřebovat na počátku akce

Komplexní potraviny, nosiče chuti, balastní látky
Hummus v prášku
Čočková a fazolové instantní polévky (vitana apod.) – je třeba máčet 60 až 90 min.
Sušené mléko
Chia semínka
Ořechy, Semínka (slunečnice, dýně, piniová, …), Arašídy (solené, pražené, nepražené, …)
Šušená zelenina, Olivy (lze zakoupit i v sáčku bez nálevu)
Česnek, Cibule (syrová, smažená)
Sůl, Koření

Jednotlivá jídla (vyzkoušené recepty) lze namíchat již doma do ziploc sáčků a pak vsypat do namáčecí nádoby najednou a pak zalít vodou. Případně je lze balit podle druhu a „domontovat“ si na místě podle aktuální chuti a požadavku na velikost porce. Osobně kombinuji oba přístupy – snídaně jsou předchystané, což je obvykle ovesná kaše, rozinky, ořechy, semena + olivový olej. Večeři si vyskládám ze surovin. Je samozřejmě možné a vhodné doplnit čerstvými plody, pokud je mohu v přírodě najít, třeba borůvky, klikva, brusinky, šícha, moruška atd.
Jistě by bylo možné doma uvařit běžná jídla, usušit v sušičce, zabalit na porce a užívat si své oblíbené menu i na stezce. Ale pokud je akce delší než jen několik málo dní, pak jsem stejně odkázaný na potraviny, které nakoupím v nejbližší civilizaci pod horami.

Na závěr tajný typ na ledovou kávu: Dvě polévkové lžíce rozpustné arabiky, jedna lžíce instantního kapučína, velká špetka skořice, 350ml vody, hrst firnu z nejbližšího sněhového pole. 😊

Můj závazek: veškeré recenze a rady jsou založené na dlouhodobém používání a praktických zkušenostech. Nejsem svázán s žádnou značkou, výrobcem, nebo prodejcem. Nezveřejňuji sponzorovaný obsah.

 

Další články

FAQ / Často kladené dotazy

Jistě, ale v takovém případě bude třeba využít konzultaci e-mailem, abychom se ujistili, že výbava, očekávání a možnosti jsou vyladěné.
Mým cílem je především kvalitní vzdělávání – předávání znalostí, dovedností a zkušeností. Dle mého nejlepšího svědomí a mnohaletých zkušeností to nelze realizovat za víkend. Teprve až od třetího, čtvrtého dne dochází k upevňování a zasazování informací do kontextu.
Pokud vám něco zásadního ve výbavě chybí, pak ano – a můžeme to prokonzultovat v online úředních hodinách. Předpokládám ale, že už nějakou výbavu máte a pak je lepší absolvovat kurz s tím na co jste zvyklí a nové vybavení pořídit uváženě až po akci s nově nabytými zkušenostmi a znalostmi. Jednotlivé položky ultralehké výbavy se totiž navzájem doplňují a fungují jako celek.
Jedná se především o vzdělávací akci, přesto určitá složka výkonu zde přítomná je. Nicméně myslím, že ujít v průběhu celého dne cca 25km středním terénem je v silách i vyloženého nesportovce.
To můžete posoudit pouze vy sami. Platíte mi za zhruba 35let zkušeností v oboru, za všechny chyby které nebudete muset udělat a slepé uličky které nemusíte prošlápnout. Věřím, že investované prostředky se Vám vrátí při nákupu výbavy a při efektivním plánování a provedení Vašich vlastních akcí.
Ano, může se stát, že počasí nebude úplně příznivé. Pokud ale nepůjde o vyloženě katastrofické jevy, nevidím to jako důvod kurz rušit nebo krátit. Naopak, i nepříznivé počasí je možné si se správnou výbavou a nastavením mysli užít a vytěžit ze situace řadu podstatných zkušeností.
Myslím, že ano, obsah kurzu je postaven tak, že pokrývá všechny dovednosti a znalosti potřebné k efektivnímu a bezpečnému trekování a obecně pohybu v přírodě. Nicméně znalost jak snížit váhu batohu může být benefitem v budoucnu, s postupným snižováním kondice, nebo třeba po zranění.
Jiří Kostínek