Stoveless …a není lepší nevařit?

Kdysi jsem četl článek od Raye Jardina o tom, jak prodal plachetnici, krátce potrénoval a přešel s manželkou Pacifickou hřebenovku. V tehdy rekordním čase, s prťavým batůžkem na zádech.
Protože už jsem věděl kdo Ray je, tak mě to zas tak moc nepřekvapilo. Co mě ale praštilo do očí, byla stručná poznámka, že celou trasu absolvovali bez vařiče na studené stravě. Pokrčil jsem tenkrát rameny… „hmm, to nebude nic pro mně“. Ale informace se zasunula do závitů mozkových a jak jsem se časem propadal do králičí nory chození nalehko, občas zabrnkala.

V létě jsem měl v plánu průzkum nějakých nových tras pro moje kurzy v Lužických horách a řekl jsem si, proč to tedy nevyzkoušet. Nevařit a jít jenom s cold soaking jídlem. Ostatně, přínosy jsou jasné, člověk ušetří váhu vařiče a paliva. Nestaráte se o to, jestli vám dojde líh a nebo plyn. A v suchém létě naprosto eliminujete riziko požáru. Ale jako u všeho, má to svoje háčky.
Tady jsou moje poznatky o tomhle způsobu přípravy jídla:

– Zabere to nějakou dobu, podle toho jakou surovinu namáčíte. Což se dá vyřešit vhodným načasováním. Snídani máčet přes noc. Večeři zalít hodinku, dvě před konzumací. Klidně v průběhu pochodu a nádobu vložit do venkovní kapsy batohu.
– Je potřeba zvolit příhodnou nádobu – odolnou prasknutí, spolehlivě vodotěsnou a s dostatečně širokým hrdlem pro sypání surovin i následnou konzumaci.
– Je to řešení jen pro letní měsíce. Pokud jsou teploty pod nulou – třeba v noci, není to příliš praktické. A navíc, v zimě se asi všichni rádi zahřejeme teplým jídlem a pitím.
– Zřejmě to mírně snižuje energetickou a nutriční hodnotu potravin.
– Je trochu problém s dostupností potravin, které jsou pro cold soaking vhodné.

Pokud máte chuť vyzkoušet právě tenhle způsob přípravy jídla na treku, tady je příklad receptu, který se mi osvědčil:

– Bulgur – půl hrnku
– Rajčatový prášek – tři lžíce
– Sušená zelenina (mrkev, cibule, pórek, rajčata) – půl hrnku
– Strouhaný tvrdý sýr – půl hrnku
– Olivový olej – dvě lžíce
– Koření(sůl, pepř, chilli vločky, česnek) – ad libidum
Do nádoby o objemu cca 1l nasypeme suroviny, nalejeme olej, přidáme vodu do tří čtvrtin nádoby. Máčíme cca 2hodiny.

K receptu je možné se chovat jako ke skládačce, tj. vyměnit suroviny za jiné, sýr za krájený salám nebo tuňáka, sušenou zeleninu za olivy, česnek za půlku cibule. Přidáním většího množství oleje se zvýší kalorická hustota jídla.

Můj závazek: veškeré recenze a rady jsou založené na dlouhodobém používání a praktických zkušenostech. Nejsem svázán s žádnou značkou, výrobcem, nebo prodejcem. Nezveřejňuji sponzorovaný obsah.

Další články

FAQ / Často kladené dotazy

Jistě, ale v takovém případě bude třeba využít konzultaci e-mailem, abychom se ujistili, že výbava, očekávání a možnosti jsou vyladěné.
Mým cílem je především kvalitní vzdělávání – předávání znalostí, dovedností a zkušeností. Dle mého nejlepšího svědomí a mnohaletých zkušeností to nelze realizovat za víkend. Teprve až od třetího, čtvrtého dne dochází k upevňování a zasazování informací do kontextu.
Pokud vám něco zásadního ve výbavě chybí, pak ano – a můžeme to prokonzultovat v online úředních hodinách. Předpokládám ale, že už nějakou výbavu máte a pak je lepší absolvovat kurz s tím na co jste zvyklí a nové vybavení pořídit uváženě až po akci s nově nabytými zkušenostmi a znalostmi. Jednotlivé položky ultralehké výbavy se totiž navzájem doplňují a fungují jako celek.
Jedná se především o vzdělávací akci, přesto určitá složka výkonu zde přítomná je. Nicméně myslím, že ujít v průběhu celého dne cca 25km středním terénem je v silách i vyloženého nesportovce.
To můžete posoudit pouze vy sami. Platíte mi za zhruba 35let zkušeností v oboru, za všechny chyby které nebudete muset udělat a slepé uličky které nemusíte prošlápnout. Věřím, že investované prostředky se Vám vrátí při nákupu výbavy a při efektivním plánování a provedení Vašich vlastních akcí.
Ano, může se stát, že počasí nebude úplně příznivé. Pokud ale nepůjde o vyloženě katastrofické jevy, nevidím to jako důvod kurz rušit nebo krátit. Naopak, i nepříznivé počasí je možné si se správnou výbavou a nastavením mysli užít a vytěžit ze situace řadu podstatných zkušeností.
Myslím, že ano, obsah kurzu je postaven tak, že pokrývá všechny dovednosti a znalosti potřebné k efektivnímu a bezpečnému trekování a obecně pohybu v přírodě. Nicméně znalost jak snížit váhu batohu může být benefitem v budoucnu, s postupným snižováním kondice, nebo třeba po zranění.
Jiří Kostínek